Nieuws

Deze tekst is geschreven door Johan Koning en vervolgens verschenen op Mobilia op hun eigen website. Je kan de link hier bekijken.

Geplaatst op: 6 juli 2020 Het zijn maar holle begrippen, dat duurzaamheid en circulariteit. Die willen Harrie Lamers en Dennis Kemper met hun gezamenlijke bedrijf Circonstruct tastbaar maken. Mobilia vroeg Lamers naar het hoe en waarom van het bedrijf uit Bleiswijk, dat zich specifiek richt op de vloerenmarkt, of beter gezegd: circulaire vloeroplossingen.

Lamers en Kemper kennen elkaar al een ondernemersleven lang. “We zagen elkaar geregeld tijdens netwerkbijeenkomsten”, vertelt Lamers. Zelf heeft hij geen achtergrond in de vloerenbranche, maar dat heeft Kemper des te meer. Die is namelijk ook eigenaar van Kemper Inrichters, een projectinrichtingsbedrijf in met name raambekleding en vloeren.

Goede combinatie

Zelf is Lamers actief als zelfstandig commercieel- en marketingstrateeg en trainer. “Ik huurde bedrijfsruimte bij Dennis. Dus ik kwam letterlijk en figuurlijk bij hem over de vloer. Natuurlijk krijg je het dan ook over elkaars business en Circonstruct is eigenlijk een goede combinatie van Dennis’ kennis over vloeren en mijn ervaring als netwerker en verbinder.”
“Ik ben onder meer jurylid bij de Hogeschool Leiden, waarbij ik studenten help om hun ideeën voor een bedrijf of ontwikkeling te verwezenlijken. Ik help deze studenten door ze te prikkelen over allerlei vraagstukken en ze soms te coachen. Veel studenten zijn bezig met duurzaamheid, circulariteit, recycling en hergebruik van afval. Met Dennis sprak ik daar ook over en hij stelde terecht vast dat dat ook in zijn branche de vraag steeds meer naar voren kwam. We kwamen tot de conclusie dat we daar wat mee moesten doen.”

Hacketon

Zo werd eind 2019 Circonstruct geboren, een zelfstandig bedrijf met Lamers en Kemper als eigenaren. Ze gingen niet over één nacht ijs. “Zo hebben we bijvoorbeeld een hacketon gehouden, waarbij we verschillende studenten en anderen naar ons idee hebben laten kijken, zodat we daarna heel scherp hadden hoe we het met ons bedrijf wilden aanpakken.” Net zoals Lamers de studenten ook helpt met hun businessplannen, dus. “Daarnaast hebben we contact gezocht met architecten, aannemers en projectontwikkelaars. Zo kregen we heel snel inzicht in waar onze kansen lagen. Daaruit kwam bijvoorbeeld naar voren dat we weliswaar goed keken naar het leveren en plaatsen van oude vloeren, maar we kregen wel de vraag wat we van plan waren met de oude vloeren.”
Kort door de bocht wil Circonstruct vloerafwerking zo duurzaam mogelijk leveren. De principes die het bedrijf daarbij hanteert zijn: circulaire materialen, een duurzaam productieproces, losmaakbaarheid en recyclen. ‘Onze werkzaamheden bestaan uit het adviseren, meedenken, leveren en installeren van duurzame vloeroplossingen en projectmatige inrichting’, zo staat het op de website.
“We zijn met vloerfabrikanten gaan overleggen. En we stelden ze de vraag wat we met de oude materialen kunnen doen. Zodat wij het als een totaaloplossing kunnen presenteren naar onze klanten. Ik ben in principe een leek op het gebied van vloeren, maar ik wil er wel alles over weten. Dus wil ik bij zo’n fabrikant langs om te kijken naar de processen. Doen ze wat ze beloven?”

Niet iedere vloer is circulair duurzaam

Kemper en Lamers willen alle typen vloeren kunnen leveren. “Maar niet elke vloer is qua materiaal circulair duurzaam. Een gietvloer is wel duurzaam, omdat die heel lang blijft liggen, maar je kunt het niet hergebruiken. Ook een pvc-vloer blijft lang liggen, maar is qua samenstelling niet duurzaam. Er zijn wel veranderingen gaande en ik ben zelfs al in gesprek met een bedrijf dat pvc misschien kan recyclen in de toekomst.”
Elke vloer heeft nog wel beperkingen. “We kijken niet alleen naar het materiaal waarvan de vloer gemaakt is, maar ook naar de manier waarop je het vastlegt of naar het vervoer. Samen met onze opdrachtgevers kijken we naar de best mogelijke oplossing. We kunnen heel ver meedenken en -doen, maar niet iedere opdrachtgever wil dat ook. Toch wil ik ook de opdrachtgever helpen, die wij met ons concept niet kunnen bedienen. Door hem of haar bijvoorbeeld naar een ander bedrijf door te verwijzen.”
Lamers legt uit waarom hij dat doet: “Door wel verbinding te leggen tussen de klant en een andere leverancier, help ik de klant toch weer; ondanks dat ik mijn dienst of product niet rechtstreeks aan hem kan verkopen. Maar misschien zet ik hem toch aan het denken en gaat hij de volgende keer wel voor mijn oplossing. Sowieso: als je nee zegt, dan heb je het risico dat die klant zijn mogelijk negatieve ervaring met jou gaat rondbazuinen. Met alle gevolgen van dien. Dan kun je hem beter wél helpen door hem door te verwijzen naar een ander. Ook dat is duurzaam ondernemen. En eerlijk.”

3-0

Circonstruct werkt samen met Nederlandse fabrikanten, of tenminste bedrijven die een Nederlands kantoor hebben. “Wij zijn onafhankelijk, dus we hebben met niemand exclusieve contracten.” En leveren doet hij door de hele Benelux. “Met name in Nederland, natuurlijk. Maar het kan ook verder weg zijn, zoals Engeland.”
“De Engelsen hebben trouwens een veel beter woord voor duurzaam: sustainable. In het Nederlands zit het woordje ‘duur’ erin. Nou, dan sta je bij voorbaat al met 3-0 achter. Ik gebruik dus ook veel meer woorden als circulair en hergebruik van materialen. Als je daarover met bedrijven gaat praten, die dat in hun mvo-beleid hebben staan, kom je veel sneller aan tafel. Het gaat eerder om total cost of ownership dan puur om de aanschafprijs. Zo maken we het tastbaar.”

Circonstruct B.V.

Samen staan wij sterk! Door samen te werken met onze partners op het gebied van duurzame vloeroplossingen komen wij stapje dichterbij totale circulariteit op het gebied van vloerafwerking.

Auteursrecht © 2021 Circonstruct.

Ontwerp & realisatie: Webtimaal